La crisi deixa lliure un terç dels amarraments als ports esportius andalusos
 
Davant aquesta situació, des de Marinas de Andalucía s'han plantejat emprendre accions comercials a l'exterior, com participar en fires i salons importants amb l'ànim de captar clients estrangers
 
16/08/2010

not Andalucía (Puerto José Banus)
La crisi econòmica afecta també els propietaris d'embarcacions privades com a iots o llanxes. Els ports esportius d'Andalusia registren places lliures en els seus amarratges i perden força enfront de marines del Llevant espanyol o d'altres punts geogràfics com l'Algarve portuguès. Els navegants reclamen preus més baixos mentre que l'Agència Pública de Ports Andalusos (APPA) està a l'espera que l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT) es pronunciï sobre l'IVA a aplicar per als amarraments als ports d'administració pública.
 
El president de l'Associació de Ports Esportius d'Andalusia, José Carlos Martín, assegura que la crisi econòmica que pateix el país s'està notant també a les instal·lacions esportives. Martín assevera que la situació que es registra actualment als ports andalusos contrasta amb la que hi havia anys endarrere.
 
D'aquesta manera explica que, mentre el 2007 l'ocupació dels ports estava al 100%, avui dia hi ha un 30% d'amarraments lliures. I això ocorre tant als ports de gestió privada com pública, segons indica. Respecte d'això, precisa que són les embarcacions petites les que desapareixen abans dels ports, perquè aquestes poden ser guardades a terra. De fet assegura que ja no hi ha les antigues llistes d'espera per aconseguir amarraments en ports privats com el de José Banús, a Marbella.
 
La situació de crisi que pateixen els ports esportius afecta de manera genèrica a Andalusia a causa dels cànons tan alts que paguen les empreses que gestionen les marines, indica Martín, el qual especifica que altres comunitats com Catalunya o Balears també han experimentat una baixada en l'ocupació. Davant aquesta situació, des de l'Associació s'han plantejat emprendre accions comercials a l'exterior. D'aquesta manera, barallen la possibilitat de participar en fires i salons importants amb l'ànim de captar clients estrangers, tals com els navegants britànics, als que la crisi ha apartat en part dels nostres ports.

SBC /ABC de Sevilla

OPINA -TORNAR