Port Mataró acull al veler científic Vell Marí

L'Obra Social La Caixa i la Fundació CRAM reivindiquen a Mataró la preservació de la biodiversitat marina i la creació d'àrees protegides

26/11/2010

amtaró veler científic
El Port de Mataró ha acollit a les seves instal·lacions fins el divendres 26 de novembre el veler científic Vell Marí, un projecte educatiu que ha rebut la visita de més de 800 escolars. Com si fos una pel·lícula en tres dimensions, un es posa les ulleres especials i de seguida s'endinsa en l'anar i venir de les ones del mar, des d'un vaixell en alta mar, i després es llança a l'aigua i es capbussa pels fons marins. S'hi veuen bancs de peixos, algues, posidònies, pops, sèpies, dofins, i, malauradament, alguna llauna de beguda. El viatge virtual és una de les activitats que porten a terme l'Obra Social La Caixa i la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM) per donar a conèixer i ressaltar els valors de la biodiversitat del mar, les seves amenaces, l'interès biològic propi de cada comunitat i la necessitat de protegir-la.

Si anys enrere la campanya La Caixa a favor del mar s'havia centrat en la recerca i la investigació, aquest cop l'esforç es posa en la divulgació dels treballs, amb l'objectiu de mostrar la riquesa i alhora la fragilitat d'aquest ecosistema. “Actualment, només el 0,5% del territori marítim a l'Estat està protegit, contra el 15% de l'àrea terrestre”, explica Laia Calvo, educadora i biòloga de la Fundació CRAM. Les dades reflecteixen, doncs, la vulnerabilitat de la biodiversitat del mar. Per això, una altra de les finalitats del programa és reclamar la creació de més àrees protegides com una eina per frenar, per exemple, la pèrdua d'espècies.

Laia Calvo destaca, però, que és a Catalunya on hi ha més superfície litoral marina protegida, a més d'haver-hi quatre reserves marines: el cap de Creus, les illes Medes, Ses Negres i la Masia Blanca. Però més enllà d'això, la biòloga del CRAM destaca també la riquesa de la costa del Maresme i el fet que aquesta zona sigui “molt productiva” pel que fa a nutrients, la qual cosa fa que hi hagi molta varietat de peixos. Malgrat tot, els canons i la praderia de posidònia oceànica són els dos atractius més significatius del fons marí del Maresme, que segons Laia Calvo es veuen perjudicats pel dragatge de sorra, que s'aporta a les platges després dels temporals. Per aquest motiu, també reclama que el desenvolupament turístic de la comarca es faci sempre fent-lo compatible amb la conservació dels valors naturals del mar.

SBC /El Punt

OPINA - TORNAR