Nous tipus impositius d’IVA
 
Les novetats seran aplicables a partir de l’1 de juliol del 2010
 
Gener/2010

A rel de l’article aparegut a la revista Skipper sobre l’aplicació dels tipus d’IVA i diverses consultes d’associats de l’Acpet sobre aquest tema, hem demanat al Gabinet Jurídic de l’Acpet, BAa Advocats que estudií aquest tema i ens fa les següents recomanacions per la aplicació dels tipus d’IVA.

Recollint el criteris  que es van establir a petició de la Associació Catalana de Ports Esportius i Turístics (ACPET) per consulta a la Direcció General de Tributs  nº1087 -00  de 9 de març de l'any 2000  i que han estat confirmats per consultes posteriors,  la més recent per la consulta vinculant  nº 1089-09 podem dir que hauran d'aplicar-se els següents tipus d'IVA  per part dels concessionaris, qualsevol que sigui la seva forma jurídica, es a dir tant si son Clubs Nàutics com si son Societats mercantils:

S’aplica el  TIPUS IMPOSITIU REDUÏT del 8 %  a la prestació de serveis a "persones físiques" "directament relacionats amb la pràctica de l’esport", com per exemple  la cessió d’ús d’un amarratge o l’arrendament d’amarratges a persones físiques i jurídiques (lloguer d’amarratge a escola de vela i d’esports nàutics).

S’aplica el TIPUS IMPOSITIU GENERAL del 18 %   al Subministrament de combustible i lubricants per a embarcacions, servei de pàrquing i de trasllat d’embarcacions, arrendament de locals, ingressos per preparació i posada a punt d’embarcacions, serveis de varador, entenent com a tals els serveis de reparació i conservació.
Hi ha supòsits especials d’operacions EXEMPTES D'IVA. Estan exempts els serveis prestats a persones físiques que practiquin l’esport o  l’educació física, qualsevol que sigui la persona o entitat a càrrec de la qual es realitzi la prestació, sempre que tals serveis estiguin directament relacionats amb les esmentades pràctiques i siguin prestats per les següents persones o entitats: Entitats de Dret Públic; Federacions esportives; Comitè Olímpic Espanyol; Comitè Paralímpic Espanyol; Entitats o establiments esportius privats de caràcter social.
Respecte els establiments esportius privats de caràcter social (clubs), ha de quedar molt clar que
el caràcter social dels clubs, s’ha de demanar necessariament i l’han de tenir reconegut  de manera expressa per l’administració tributària, i caldrà complir el disposat a l’article 20. Tres de l'IVA que diu el següent:
Articulo 20  Exenciones en operaciones interiores
Tres. A efectos de lo dispuesto en este artículo, se considerarán entidades o establecimientos de carácter social aquellos en los que concurran los siguientes requisitos:
1º Carecer de finalidad lucrativa y dedicar, en su caso, los beneficios eventualmente obtenidos al desarrollo de actividades exentas de idéntica naturaleza.
2º Los cargos de presidente, patrono o representante legal deberán ser gratuitos y carecer de interés en los resultados económicos de la explotación por sí mismos o a través de persona interpuesta.
3º Los socios, comuneros o partícipes de las entidades o establecimientos y sus cónyuges o parientes consanguíneos, hasta el segundo grado inclusive, no podrán ser destinatarios principales de las operaciones exentas ni gozar de condiciones especiales en la prestación de los servicios.

Este requisito no se aplicará cuando se trate de las prestaciones de servicios a que se refiere el apartado uno, números 8º y 13 de este artículo.

Las entidades o establecimientos de carácter social deberán solicitar el reconocimiento de su condición en la forma que reglamentariamente se determine.

La eficacia de dicho reconocimiento quedará subordinada, en todo caso, a la subsistencia de las condiciones y requisitos que, según lo dispuesto en esta Ley, fundamentan la exención.

El apartado uno, 13 de este artículo dice:

"13. Los servicios prestados a personas físicas que practiquen el deporte o la educación física, cualquiera que sea la persona o entidad a cuyo cargo se realice la prestación, siempre que tales servicios estén directamente relacionados con dichas prácticas y sean realizados por las siguientes personas o entidades:
a) Entidades de derecho público.
b) Federaciones deportivas.
c) Comité Olímpico Español.
d) Comité Paralímpico Español.
e) Entidades o establecimientos deportivos privados de carácter social. La exención no se extiende a los espectáculos deportivos.

 
SBC comunicación / ACPET

OPINA -TORNAR