Arias Cañete assegura que la Llei de Costes és una "concepció integrada i renovada" del litoral

S'introdueix una important reforma en relació a l'ús de les platges, establint un règim diferenciat per a platges urbanes i les naturals, i augmenta la seguretat en les relacions jurídiques al litoral

24/07/2012

Arias Cañete
El ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, ha assegurat al Consell Assessor de Medi Ambient que la reforma de la Llei de Costes suposa una "concepció integrada i renovada de la protecció del litoral".

El Consell Assessor de Medi Ambient, integrat per representants d'organitzacions ecologistes, sindicals, empresarials, entre d'altres, ha debatut el projecte de Llei sobre el qual el ministre ha destacat el "nou" mecanisme que permet a l'Estat tutelar als ajuntaments que vulnerin la futura Llei de Costes, ja que es podrà suspendre de manera automàtica les llicències urbanístiques que atemptin contra la protecció del litoral. Aquesta és la que han nomenat 'clausula Anti-Algarrobico', que tracte d'afavorir una actuació cautelar "ràpida i eficaç que eviti l'execució d'actes il·legals".

Sobre el nou marc regulatori, ha subratllat que introdueix una important reforma en relació amb l'ús de les platges, establint un règim diferenciat per a platges urbanes i les naturals, i augmenta la seguretat en les relacions jurídiques al litoral, la qual cosa contribuirà, segons El Govern, a acabar amb la incertesa existent després de la normativa de Costes de 1988 i que ha provocat la "desconfiança, i no sols a Espanya" dels propietaris convertits en concessionaris.

El Consell Assessor de Medi Ambient ha abordat també la proposta favorable de declaració del Parc Nacional dels Cims de Guadarrama que es va anunciar el passat mes de juny al Consell de la Xarxa de Parcs Nacionals. Aquest avantprojecte de Llei recull els límits proposats per al futur Parc Nacional de comunitats autònomes de Madrid i Castella i Lleó.

A aquest respecte, Arias Cañete ha manifestat que la gestió del futur parc serà "nova" perquè tindrà un model senzill amb dos codireccions (una de cada comunitat autònoma) junt amb una comissió de coordinació integrada tant per ambdues autonomies com per l'Estat.

A més a més, el ministre ha informat al Consell Assessor sobre el Fons de Carboni, explicant-los com s'ha desenvolupat la convocatòria dels projectes de reducció d'emissions. En aquest sentit, ha recordat que El Govern, no vol gastar comprant drets fora sinó incentivar les reduccions d'emissió a Espanya.

D'altra banda, el Consell Assessor de Medi Ambient ha debatut també altres punts com el projecte de Reial Decret pel qual es permet a les organitzacions que s'adhereixin amb caràcter voluntari a un sistema comunitari de gestió i auditoria mediambientals, una aprovació necessària per incorporar a l'ordenament espanyol el Reglament del Parlament Europeu i del Consell relatiu a la participació voluntària d'organitzacions en un sistema comunitari de gestió i auditoria mediambientals.

Igualment, s'ha informat sobre la modificació del Reial Decret que regula la comercialització i manipulació de gasos fluorats i equips basats en els mateixos, així com la certificació dels professionals que els utilitzen, per continuar amb els esforços en la reducció de les emissions de gasos fluorats i substàncies que exhaureixen la capa d'ozó de manera complementària a les normes europees i nacionals actualment en aplicació.

Finalment, en la reunió també s'ha abordat l'estat ambiental i els objectius de les Estratègies Marines espanyoles, i s'ha comunicat que han conclòs els treballs tècnics per elaborar les tres primeres tasques de les estratègies marines per a cadascuna de les cinc demarcacions marines espanyoles. En la trobada, s'ha explicat també l'avantprojecte de Llei pel qual s'estableix el règim sancionador previst en els reglaments comunitaris sobre substàncies i productes químics.


SBC-La Vanguardia- BA advocats

TORNAR


Mesures del Reial Decret-Llei 20/2012, de 13 de juliol. IVA en la pràctica de l'esport al 21%

El 13 de juliol de 2012 es va aprovar el Reial Decret-Llei 20/2012, en el que es preveuen, entre altres, una sèrie de mesures de caràcter fiscal, amb incidència en l'Impost sobre el valor afegit, impost sobre la renda de les persones físiques i impost sobre societats.

Pel que fa a l'impost sobre el valor afegit (IVA) les principals novetats que s'aplicaran a partir del dia 1 de setembre vénen donades per l'increment dels tipus de gravamen: el general passa del 18% al 21%, i el reduït del 8 % al 10%. Es manté el tipus superreduït al 4%.

D'altra banda, s'ha modificat el tipus de gravamen de determinats serveis i lliuraments de béns que han passat del tipus reduït al general, per la qual cosa ha incrementat el seu gravamen en 13 punts. En el grup de serveis i béns que incrementen la seva tributació del 8% al 21%, destaca per la seva transcendència en el nostre sector: "Els serveis que es presten a persones físiques que practiquin esport o l'educació física sempre que aquests serveis estiguin directament relacionats amb aquestes pràctiques.”

La menció dels serveis que es presten a persones físiques que practiquin esport o l'educació física ha desaparegut de la relació aplicable al tipus reduït, i per tant, a partir de l'1 de setembre li és aplicable el tipus general del 21%.

Després del canvi de criteri interpretatiu de la Direcció General de Tributs sobre què entenia per servei directament relacionat amb la pràctica de l'esport, era evident que el tipus reduït, en la nàutica esportiva, tenia els dies comptats.

De moment, les entitats que tenen reconegut el seu caràcter social i gaudeixen de l'exempció a efectes de l'IVA, podran continuar mantenint aquest règim. S'ha canviat el tipus impositiu, però no les condicions de la seva exempció

Cal que es tingui en compte aquest nou tipus de l’IVA per aquells acords o convenis que formalitzeu en relació a cursos i altres serveis relacionats amb l’esport, que es prestin a partir del setembre.


SBC- BA advocats

TORNAR