Els ports esportius de Mallorca pateixen caigudes de fins al 30% en la demanda
 
Els responsables del sector esperen plens durant juliol i agost però adverteixen que "dos mesos no donen per viure un any"
 
07/06/2010
 

marina-port-de-mallorca
Els ports esportius de Mallorca han iniciat la temporada turística amb caigudes en la demanda d'amarraments que en algunes zones arriba al 30%, i que estan tenint un impacte especialment negatiu en l'oferta complementaria que envolta aquestes instal·lacions. Encara que es dóna com a segur que es repetirà el ple total al juliol i agost, els seus responsables assenyalen que "dos mesos no donen per viure durant tot l'any".
 
Els mals resultats que s'han obtingut durant els cinc primers mesos d'aquest exercici són reconeguts pels directors de Marina Port de Mallorca, del port esportiu de Santa Ponça i d'Alcudiamar –Patrick Reynés, Ricardo Ferrer i Bartomeu Bestard, respectivament–, el primer d'ells també president de la patronal d'instal·lacions nàutiques de les illes (ANADE), càrrec que igualment han ocupat els altres dos representants del sector en etapes anteriors. Els descensos registrats en el que va d'any varien depenent de la zona, però es poden moure entre el 30% en punts com Alcúdia al 15% de Palma. El president d'ANADE reconeix la incertesa existent en aquestes instal·lacions, ja que "l'hivern ha estat dur i per a la temporada alta estem pendents de les reserves d'última hora".
 
Però si els ports estan registrant aquest notable deteriorament en els seus resultats, les activitats que els envolten s'estan veient encara més perjudicades. Per exemple, la venda de combustibles ha descendit en Alcudiamar un 50% en els cinc primers mesos de 2010, mentre que en el cas de Santa Ponça s'apunta que alguns establiments de la seva oferta complementària estan registrant descensos en la seva facturació que s'acosten al 40%. La situació arriba a tal punt que en algunes zones els inquilins d'aquests locals estan demanant una pròrroga en el pagament dels seus lloguers.
 
Tant Patrick Reynés com Bartomeu Bestard admeten que un dels problemes al què fant front els ports de les illes és que s'han convertit en un producte "car", en gran manera per la competència que s'està fent des d'altres zones del Mediterrani. I encara que es dóna com a segur el ple al juliol i agost, Bestard no amaga que dos mesos bons són insuficients per cobrir les despeses de tot un any.

SBC / Diario Mallorca

OPINA - TORNAR