Jornada sobre la problemàtica de les embarcacions abandonades als ports esportius

Tota la informació recollida i generada en el marc del workshop serà transmesa a la Comissió Europea la qual valorarà la viabilitat de treballar en un futur marc legislatiu

10/06/2011

LANCHAS_TRASLADAN
Madrid va acollir el workshop “Recuperació, desballestament i tractament de petites embarcacions i vaixells de menys de 500GTs”, organitzat pel Centre Tecnològic Leitat. L'esdeveniment es va emmarcar dins les iniciatives del projecte de recuperació de les embarcacions fora d'ús, excloent la pesca professional finançat per la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea (CE). El projecte, liderat per COWI A/S, compta amb la participació de Roy Watkinson Environmental Consultoria Limited i el Centre Tecnològic Leitat que, entre d'altres tasques, coordina els treballs a Espanya i aborda la problemàtica de les embarcacions d’esbarjo a nivell europeu.

Gabriel de Sandoval, president de la FEAPDT i representants de les associacions de Balears, Comunitat Valenciana i marines d'Andalusia, van participar en el workshop i van presentar la problemàtica que representa les embarcacions abandonades als ports esportius d'Espanya.

Les embarcacions fora d'ús, els principals materials de construcció de les quals són la fibra de vidre, l'acer i l'alumini, depenent de la tipologia de flota a què pertanyi, comporten una sèrie de problemàtiques associades. Les dificultats resideixen principalment en qui ha d'assumir el cost i responsabilitat d'una embarcació al final de la seva vida útil, i finalment on es pot recuperar i desballestar l'embarcació així com tractar correctament els residus resultants. D'altra banda es troben aquelles embarcacions abandonades, per exemple en ports esportius, de les quals en diverses ocasions es desconeix el propietari, i que han de passar un llarg i costós procés judicial abans de poder donar una solució a les mateixes.

L'objectiu del workshop va ser reunir aquells actors que estan treballant en aquest àmbit, així com les parts afectades directa o indirectament per aquesta problemàtica. La finalitat, generar un diàleg del qual sorgissin aportacions rellevants així com propostes d'actuacions futures que permetin fer front a la problemàtica citada. Tota la informació recollida i generada en el marc del workshop serà transmesa a la Comissió Europea la qual valorarà la viabilitat/possibilitat de treballar en un futur marc legislatiu
.

SBC /Diario Marítimas

OPINA - TORNAR