Un estudi alerta de la necessitat d’un equilibri entre turisme i conservació al Parc Natural del Cap de Creus

La ràpida destrucció del ecosistema podria tenir conseqüències molt negatives pel sector nàutic. La direcció del parc vol instal·lar boies ecològiques per a les embarcacions d’esbarjo

Setembre 2009

 
Segons un estudi encarregat pel parc natural a la Universitat de Girona sobre la nàutica recreativa a les aigües de la reserva marina del Cap de Creus, son moltes les embarcacions que visiten aquest indret, atretes per la qualitat i la vida de les seves aigües. Tot i que es un factor que està ajudant en gran mesura a combatre la crisis, asseguren que "cal prendre mesures urgents per tal de garantir que aquest elevat nombre d'embarcacions no malmeti un ecosistema marí fràgil com el del cap de Creus", on es troba la posidònia, una planta protegida per la normativa catalana i europea. Tot i que la majoria dels navegants realitzen activitats respectuoses amb el medi natural, com són el bany i l'observació de la flora i fauna submergides amb tub i ulleres, la navegació d'esbarjo té diferents impactes sobre el medi marí.
Cal tenir present també que a la zona d'influència més propera al cap de Creus hi ha actualment cinc ports esportius, amb una capacitat total d’aproximadament 8.000 embarcacions. Per tal d’aconseguir un equilibri entre el turisme, un dels motors econòmics de la zona, i la preservació mediambiental, el parc natural instal·la cada any 40 boies destinades a la pràctica del submarinisme perquè els vaixells dels centres de busseig s'hi puguin amarrar sense ancorar. També està previst instal·lar en un futur boies ecològiques -sense mort de ciment- a les cales per tal que les embarcacions recreatives s'hi puguin amarrar sense ancorar.

mail