El 80% dels vaixells d’esbarjo controlats a la Costa Brava són denunciats
La majoria de les denúncies són perquè el patró no té la titulació nàutica o per tràmits administratius

28/09/2009

 
El 87% de les embarcacions d'esbarjo que el Servei Marítim de la Guàrdia Civil ha inspeccionat a la Costa Brava ha comès alguna infracció. Les principals causes de les denúncies són la falta de la titulació nàutica, absència del certificat de navegabilitat o per manca de l’assegurança. Aquest any, els agents del Servei Marítim a Girona han fet 102 inspeccions a embarcacions d'esbarjo, motos nàutiques i submarinistes , de les que 89 han acabat amb un expedient per no complir la normativa. El cap del servei, el tinent Guillermo Montanero, ha destacat que l’estiu és l’època on es detecten més incompliments de la normativa. Degut al augment de l’activitat nàutica.
Una de les tasques principals del Servei Marítim de la Guàrdia Civil a Girona és la de policia administrativ'. Consisteix en comprovar que les embarcacions que naveguen pel litoral gironí compleixen la normativa. Aquestes inspeccions es fan tant als vaixells de pesca professional com als de nàutica d'esbarjo, de les que vuit de cada deu embarcacions inspeccionades son denunciades.
En el cas de la pesca, també controlen que la documentació estigui al dia però s'hi afegeixen altres tipus de controls relacionats amb el medi ambient i la contaminació. En aquests vaixells, la Guàrdia Civil controla que no pesquin en fons prohibits, que no portin captures de talles antireglamentàries i que utilitzin arts de pesca legals. “Aquestes són infraccions molt greus, però les que menys sovint es donen”, ha assegurat Montanero.
El Servei Marítim de la Guàrdia Civil ha assegurat que aquest any han fet més inspeccions però que han baixat el nombre d'infraccions. “La gent de mar cada cop està més conscienciada”, ha explicat. Així, les 93 denúncies en total que han fet enguany suposen un 10% menys que les de l'any anterior.