facebook
facebook
twitter
Mon, January 17th, 2022
El Port Esportiu Marina Palamós instal.la un innovador sistema de recuperació del medi marí
El Port Esportiu Marina Palamós instal.la un innovador sistema de recuperació del medi marí

La regeneració dels ecosistemes marins i de la seva biodiversitat és una necessitat creixent per la lluita contra el canvi climàtic, atesa la capacitat de segrest de carboni dels mars. A dia d’avui hi ha desenvolupades tècniques científiques que són eficaces en la recuperació de la vida marina, però tenen dificultats per ser implementades a gran escala. 


Conscients de la necessitat i del problema, des de Ocean Ecostructures han desenvolupat una tecnologia capdavantera en recuperació del medi marí: el BioBoosting System (BBS), basat en estructures marines de substrat natural, que permet mimetitzar la naturalesa i recuperar els hàbitats marins. 


La tecnologia BBS s’ha instal·lat en primícia al Port Esportiu Marina Palamós, l’entorn perfecte, ja que el Port és pioner en l’àmbit de la sostenibilitat. A l’acte hi ha assistit el President del Port Esportiu Marina Palamós, Luís Conde, el seu Conseller Delegat, Germán Castejón, així com el CEO d’Ocean Ecostructures, Ignasi Ferrer i la Cap Científica de la companyia, Anna Lloveras, que han explicat tots els detalls del projecte.

Aquesta tècnica de regeneració té un amplia aplicació en ports comercials i esportius, parc eòlics i en plataformes d’oli i gas, amb l’objectiu final de convertir aquests espais grisos en oasis blaus, transformant-los en agents actius de la recuperació de la biodiversitat. 

El projecte SEAREG 

El desenvolupament i la instal·lació d’aquest sistema de recuperació del medi marí s’emmarca dins del projecte de recerca SEAREG, que té com a fita la recuperació de la vida al Mediterrani, escalant tècniques capdavanteres de regeneració marina. Formen part d’aquest consorci, a més del Port Esportiu Marina Palamós i del Port de Barcelona, empreses de diversos sectors que aportaran el seu coneixement per donar suport al projecte com Ecoacsa, Tecnoambiente, Seastainable Ventures o Atrevia. També hi formen part entitats científiques de primer nivell com l’Institut de Ciències del Mar (ICM), l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), l’Aquàrium de Barcelona, Eurecat o el Centre Tecnològic Naval i del Mar (CNT) a Cartagena. 

La instal·lació del Port Esportiu Marina Palamós no serà la única que acollirà la nova tecnologia BBS i el programa de recerca SEAREG. Port de l’Estartit ja ha confirmat la seva incorporació, i en properes setmanes s’hi afegiran diversos ports esportius i comercials de Balears, la costa catalana i de la costa de llevant, i s’han iniciat converses amb ports italians. 

Aquest projecte s’ampliarà a altres infraestructures marines com plataformes i aerogeneradors, amb l'objectiu a mitjà termini de recuperar la biodiversitat a la regió de la Mediterrània Occidental, convertint les infraestructures marines en agents actius de regeneració ambiental i lluita contra el canvi climàtic.

Bookmark and Share