El sector de la nàutica, amb el vent a favor
 
Pugen les matriculacions de vaixells nous a Catalunya i augmenten les empreses participants a la fira líder del sector d'ocasió
 
03/04/2012

fira-vaixell-empuriabrava
Dos dades corroboren que els brots verds arriben també al sector de nàutic. D'una banda, les matriculacions de vaixells a Catalunya van créixer un 70% el passat gener en relació amb el mateix mes del 2011. D'altra banda, la Fira del Vaixell d'Ocasió d'Empuriabrava, la més important del sector que es realitza a Espanya, ha incrementat el nombre d'empreses nàutiques que participen en aquesta edició, oberta fins al 8 d'abril a Castelló d'Empúries.
 
Trencant el descens
 
Les matrícules de noves embarcacions és un dada que en els últims anys no ha escapat a la tendència negativa que s'ha aferrat a la majoria d'indicadors econòmics en aquest país. Segons l'Associació d'Indústries, Comerç i Serveis Nàutics (ADIN), el passat 2011 van caure un 21% les matriculacions de vaixells nous a Catalunya en relació a l'any anterior, i amb ell es van encadenar cinc exercicis consecutius amb descensos. Des del 2006 la caiguda pot xifrar-se gairebé en un 60%.
 
El Director General de Transports de la Generalitat, Ricard Font, porta sota el braç algunes dades que apunten que potser aquest sigui l'any en què es giri la balança. Segons Font, al gener del 2011 es van matricular 26 vaixells nous de menys de dotze metres d'eslora a Catalunya, i aquest gener la xifra es va elevar fins a 76, el que representa un augment del 70%. A més a més, Font destaca que entre els compradors hi ha ciutadans estrangers, sobretot francesos, molt aficionats a la nàutica. "És una bona notícia perquè demostra que estem atraient diners de fora, que estem exportant", es felicita el director general de Transports.
 
Fira pionera
 
Les fires són potser un dels millors ambients en què es pot recollir la temperatura d'un sector, i en aquest cas la del Vaixell d'Ocasió d'Empuriabrava no pot oferir millors perspectives. En la seva edició número 24 ha augmentat la participació d'empreses que creuen que és el millor aparador per a les seves embarcacions, i ja són 60, la majoria de la província de Girona, les que ofereixen el seu producte a través d'ella. L'alcalde de Castelló d'Empúries, Xavier Sanllehí, ressalta que nou de les companyies acudeixen a la fira per primera vegada. L'increment d'empreses participants es tradueix també en un augment dels vaixells que es posen a la bena, uns 450 enfront dels 425 de l'any passat.
 
Els organitzadors, l'empresa Cegra Internacional, han constatat que en les millors edicions de la fira s'han venut una quarta part dels vaixells exposats, a més d'iniciar-se nombroses operacions que culminarien setmanes després. Els últims anys la xifra de benes s'ha reduït fins al 20%, a la que s'espera arribar també en aquesta ocasió, i els preus s'han anat ajustant als moments actuals. En aquesta edició es poden trobar des de vaixells pneumàtics de 4 metres a velers de 56 peus, i els preus també són igual d'extrems, de 900 euros fins a un milió.

SBC-La Vanguardia

TORNAR