Galícia és la primera autonomia que aplica una reducció d’impostos als ports

Galícia pretén potenciar l'ocupació i l'activitat portuària amb una rebaixa que ajusta les taxes "a la realitat"

 
La Xunta estima una pèrdua de fins a 1,5 milions per a les arques públiques, encara que creu que la reactivació "equilibrarà" els comptes
 
15/01/2010

portos cat
Portos de Galícia pretén potenciar l'ocupació i reactivar l'activitat portuària a la Comunitat Autònoma mitjançant una rebaixa fiscal que "ajusta" les taxes "a la realitat" i a la situació de crisi econòmica, segons va destacar el president de l'ens públic, José Manuel Álvarez-Campana. En roda de premsa, Álvarez-Campana va ressaltar que la reducció dels impostos en matèria de ports, que l'Executiu autonòmic va aprovar a través de la modificació de la Llei 6/2003 el passat 9 de novembre, és la primera que s'emprèn per una institució autonòmica d'aquestes característiques. En aquest sentit, va explicar que el dia 1 de gener va entrar en vigor una de les mesures "més importants" compromesa per la Conselleria do Mar per a la legislatura, que té com a objectius "l'alleugeriment fiscal, la simplificació administrativa i la sensibilitat social amb alguns col·lectius".
 
En quant als efectes en la recaptació, els càlculs del seu departament apunten a una caiguda d'entre el 10 i el 15% en els ingressos, que l'any passat es van situar en 12 milions, per la qual cosa l'estimació és d'una pèrdua d'entre 1 i 1,5 milions d'euros per a les arques públiques. No obstant això, segons va indicar el president de Portos de Galícia, l'impacte d'aquesta disminució dels impostos portuaris no redundarà en una menor recaptació per a l'Administració, ja que l'increment de l'activitat "equilibrarà la pèrdua". La rebaixa fiscal no ocasionarà, tampoc, una pèrdua de la qualitat dels serveis als ports gallecs, va assegurar Álvarez-Campana, ja que la finalitat de la reactivació és "una millora de l'eficiència" i una explotació "més racional".
 
D'altra banda també cal destacar que la Secretaria General pel Turisme, la Direcció General de Desenvolupament Pesquer, Portos de Galícia i l'Associació de clubs Nàutics de Galícia (Asnauga) crearan una comissió mixta per realitzar un diagnòstic del sector turístic i elaborar un pla de turisme nàutic gallec. Així ho va avançar la secretària general pel Turisme, Carmen Pardo, en l'inauguració de les jornades sobre Turismo Náutico e Portos Esportius que es celebren a Santiago. Pardo va apostar per potenciar un quadre de nous productes de nàutica "que siguin innovadors" i va assenyalar que el seu departament impulsarà el desenvolupament del sector privat, la promoció de projectes i activitats turístiques i noves alternatives. En aquesta línia, va considerar que el turisme nàutic suposa un "recurs valuosíssim" perquè incrementa la despesa i l'estança mitjana en la comunitat. Així, les línies bàsiques de la Xunta a curt i mig termini en aquest àmbit passen per la promoció d'un turisme nàutic de qualitat, el foment dels serveis i infraestructures que complementin l'oferta existent i el suport al desenvolupament de l'economia gallega costanera.

SBC comunicación / Xornal.com / Agencias

OPINA -TORNAR