Odyssea recolzat pels 43 països membres de la UPM
 
El programa ODYSSEA de sinergies per al desplegament cultural i turístic té un nombre creixent de destins i el suport de tots els països de la conca mediterrània
 
mayo 2010

Captura 2010-06-16 12-43-59
La trobada ministerial euroMediterrània UpM (Unió pel Mediterrani) va tenir lloc el  21 de maig a Barcelona. Va estar co-presidida per Joan Mesquida, Secretari d'Estat de Turisme espanyol, Hervé Novelli, Ministre de Turisme francès i el Ministre de Turisme d'Egipte Zoheir Garranah. També van assistir Taleb Rifai, Secretari General de l'Organització Mundial del Turisme i delegats de cada país membre de la UpM. L'objectiu era elaborar les bases d'una política comuna turística mediterrània als països membres de l'UpM.
 
La delegació Odyssea, encapçalada pels seus presidents Gabriel de Sandoval i Serge Triessis, el seu director de projecte Philippe Calamel i el delegat Europa-UpM Regiu López Lang, va presentar el seu model de desenvolupament territorial sostenible mediterrani, integrant el mar i cada ciutat portuària als seus territoris rurals. En el discurs de presentació es va ressaltar que: “Aquests nous territoris tindran una marca conjunta, un segell: la signatura Odyssea, que servirà de base a un referent de qualitat i comunicació, donant prioritat a projectes econòmics estructurats i ressò sostenibles”.
 
Des de fa tres anys, l'objectiu d'Odyssea ha estat interconnectar una xarxa de ciutat-sport dels 21 països del Mediterrani i fer-ho coordinant pilars econòmics comuns: el turisme vinculat a l'agricultura, la pesca i l'artesania. Aquesta iniciativa implica a 1.352 ports i 46.000 km. de costes en un projecte que afavoreix la qualitat de vida de les poblacions, l'ocupació turística i l'ocupació. D'alguna manera, es recupera el valor estratègic que històricament han tingut les ciutats portuàries i els seus territoris en les dues ribes del Mediterrani. El nostre model replanteja els turismes nàutic, cultural i rural, redefinint el paper dels ports com “Porta d'accés al territori” històric i contemporani”.
 
Els ports integrats en Odyssea s'estructuren gràcies a les noves tecnologies instal·lades en cada capitania, una oficina de turisme local específica i una web comuna. El projecte atorga nou valor a Itineraris culturals temàtics com la Ruta dels Fenicis, la Ruta dels Olivares o diferents itineraris relacionats amb la vid. Odyssea també està plantejant mitjans de transport sostenibles des de cada port a la seva ciutat i als seus territoris rurals, en una exigència que comprèn solucions innovadores, com els sostres solars en els punts d'acollida o els cotxes elèctrics per a curts desplaçaments. Odyssea compta amb fons comunitaris per al finançament de les seves fases pilot i d'implantació als territoris.

SBC / FEAPDT

OPINA - TORNAR