L'Administració Valenciana preveu implantar ecoparcs als ports de la comunitat
 
El pla de recepció i manipulació de residus generats per vaixells als ports de la Generalitat s'aplicarà a vaixells de pesca, embarcacions d’esbarjo i vaixells de mercaderies i passatgers
 
07/06/2010

ecoparques Valencia
Aconseguir ports ecològicament sostenibles és l'objectiu del Pla de Tractament de Residus a les instal·lacions portuàries de la Comunitat Valenciana, que la Conselleria d'Infraestructures i Transports està ultimant en aquest tipus de complexos i que suposarà que la totalitat de ports de titularitat autonòmica dins alguns anys comptin amb sistemes propis gestió mediambiental.
 
El pla de recepció i manipulació de residus generats per vaixells als ports de la Generalitat, segons fonts del Consell, s'aplicarà a vaixells de pesca, embarcacions d’esbarjo i vaixells de mercaderies i passatgers, i ha comptat amb la col·laboració de les confraries de pescadors, ports esportius, navilieres i la resta de sectors de cara a la seva immediata aplicació a partir d'aquest estiu.
 
Amb la seva entrada en vigor, tots els residus generats per vaixells de qualsevol classe que atraquin als ports de la Generalitat, en els que es vagi instal·lant el sistema, hauran d'observar un detallat protocol per desfer-se dels residus, que es gestionaran en ecoparcs especialment dissenyats per a la gestió ambiental dels residus dels vaixells, com a olis de sentines i altres productes molt contaminants. A partir d'aquest moment, el responsable del vaixell haurà d'observar un protocol per a la notificació i sol·licitud de descàrrega de residus, segons es tracti d'embarcacions de línia regular, vaixells de pesca fresca, embarcacions d’esbarjo o d'un altre tipus. En general, els ports valencians són de tipus pesquer i esportiu, encara que en alguns com Dénia i Torrevieja també s'exerceixen activitats comercials. Per ells, ambdós ports seran dels primers a instal·lar-se aquests nous sistemes, però, de forma esglaonada, primer, Dénia, i després, Torrevieja, a mesura que es va realitzant el seu nou pla director del port.
 
Els primers ports que comptaran amb aquests ecoparcs, segons les mateixes fonts, seran els Dénia i Villajoyosa, i amb posterioritat s'anirà instal·lant en la resta d'entitats portuàries locals, com Torrevieja, en els que es dotarà de complets ecoparcs en què cada residu es tracti de manera idònia per preservar el medi ambient. Cada port en què es vagi desenvolupant aquests sistemes de gestió ambiental comptarà amb punts nets especialment dissenyats per a la gestió dels residus de vaixells, que s'ajustarà en grandària i necessitats de cada port. Gradualment, es pretenen instal·lar els nous ecoparcs en els 35 ports de titularitat autonòmica.
 

SBC / lasprovincias.es

OPINA - TORNAR