200 inspectors, 39 embarcacions i una avioneta vigilen des de juny el litoral català
 
La campanya que va començar l'1 de juny, es completarà entre el 23 de juny i el 3 de setembre amb el desplegament diari de l'avioneta i les embarcacions
 
23/06/2010

costa_catalana
Un total de 39 embarcacions, una avioneta que registrarà amb una càmera de vídeo cada hora de vol i prop de 200 inspectors vigilaran des de mitjans de juny el litoral català, amb l'objectiu de garantir la salubritat de les platges i el seu estat adequat per al bany.
 
En una entrevista la directora de la Unitat d'Aigües Marines de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACÍ), Mariona de Torres, va explicar que la campanya de vigilància, que va començar en primer terme l'1 de juny amb l'anàlisi biològica de les masses d'aigua i el treball dels inspectors de platja, es completarà entre el 23 de juny i el 3 de setembre amb el desplegament diari de l'avioneta i les embarcacions.
 
En concret, 28 barques de platja --que s'endinsen fins a 500 metres al mar-- i 11 de litoral --treballen en la franja d'aigües litorals fins a una milla de la costa--, s'encarregaran de l'observació 'in situ' de les possibles incidències que es detectin, ja siguin taques d'hidrocarburs, presències abundants d'algues i meduses, i aglomeracions de plàncton, a més de puntuals episodis de contaminació. Per primera vegada, els patrons de les embarcacions transmetran les dades mitjançant PDA's.
 
De Torres va explicar, després de 21 anys analitzant l'estat de les platges, que la qualitat sanitària de les platges catalanes és "excel·lent" en un 95% dels casos "des de fa anys", quan a partir dels anys 90 es va generalitzar el sanejament de les aigües residuals abans d'abocar-les al mar. També va dir que durant aquesta campanya es realitzaran prop de 15.000 inspeccions de les platges, de la mà dels 200 treballadors que realitzen observacions diàries d'una mitjana de 25 minuts. En aquests controls, els inspectors reomplen un formulari assenyalant les principals incidències en els 245 punts de control existents, i recullen mostres d'aigua per al seu posterior anàlisi.

SBC / Agencies

OPINA - TORNAR