El sector nàutic balear es rebel·la contra el Govern per tractar a la nàutica únicament com "una font de recaptació"
 
La protesta també apunta a l'Estat central, es critica que els poders públics no veuen en la nàutica "res més que una font de recaptació" i asseguren que aquesta "incomprensió" es tradueix en "falta de suport i nombroses traves per al correcte desenvolupament i pràctica de l'activitat nàutica"

08/05/2011
 
Associacions d'usuaris i empresaris de Balears s'han unit per primera vegada per promoure una protesta contra el que consideren unes "desastroses" polítiques de l'Executiu autonòmic, del que han dit que únicament veu en el sector nàutic "una font de recaptació", en comptes d'una activitat industrial, turística i recreativa que dóna ocupació directe a 100.000 persones i genera mils milions d'euros a nivell nacional (sense comptar els beneficis que té per a l'oferta complementària).
 
Segons ha informat l'Associació d'Empreses Nàutiques de Balears en un comunicat, els usuaris i professionals del sector van acordar que durant l'edició del Saló Nàutic de Palma d'aquest any, que es va celebrar del 30 d'abril al 8 de maig, farien sonar cada dia al migdia durant un minut les botzines de tots els vaixells amarrats a la Badia de Palma.
 
La protesta, encara que d'àmbit autonòmic, també apunta l'Estat central. Usuaris i professionals critiquen que els poders públics no veuen en la nàutica "res més que una font de recaptació" i asseguren que aquesta "incomprensió" es tradueix en "falta de suport i innombrables traves per al correcte desenvolupament i pràctica de l'activitat nàutica".
 
Els usuaris reclamen el seu dret a poder navegar sense haver de fer front al que qualifiquen de "excessiu afany recaptatori" de les administracions. A més a més, han afirmat que aquest interès "impedeix que moltes persones gaudeixin d'una activitat tan natural en un arxipèlag com és gaudir del mar". Així mateix, s'han queixat que "és pràcticament impossible navegar sense incomplir cap norma". El sector reivindica la supressió de l'Impost Extraordinari de Matriculació espanyol, tribut que no s'aplica en cap altre dels països europeus. En aquest sentit, han explicat que aquest impost "perjudica tant el sector, ja que suposa una pèrdua de competitivitat, com a l'usuari pel sobrecost que això suposa".
 
Els usuaris, recolzats pels empresaris, reclamen la simplificació del sistema de titulacions per al maneig d'embarcacions esportives, així com de l'esquema de zones de navegació i armament de seguretat obligatori per als vaixells d’esbarjo i esportius. A més a més, els empresaris demanen "l'harmonització de la legislació nàutica a tots els seus nivells".
 
Cal assenyalar que la FENIB aglutina a la pràctica la totalitat del teixit empresarial nauticoesportiu de Balears. Està formada per l'Associació d'Empreses Nàutiques de Balears, l'Associació de Centres de Busseig de Mallorca, l'Associació de Clubs Nàutics de Balears, l'Associació de Consultors i Gestors Nàutics de Balears, l'Associació d'Instal·lacions Nàutic Esportives de Balears, l'Associació Espanyola de Grans Iots i per la Federació Espanyola de Lloguer Nàutic.
 
El representant de ADN, Miguel Ángel Santander, ha assenyalat que amb aquesta protesta pretenen que "la realitat de la nàutica en Balears i a Espanya s'acosti a la que gaudeixen els ciutadans dels altres països europeus". El president d'ANAVRE, Jaime Darder, ha subratllat que és la primera vegada que els usuaris i les empreses del sector nàutic s'han unit per reclamar "l'atenció dels polítics cap a una realitat evident". "O fem quelcom o al final serà impossible navegar a Espanya", ha postil·lat. Per la seva banda, el representant de FENIB Bartomeu Bestard ha emfatitzat que es tracta de "una protesta de ciutadans que estimen el mar i que amb la seva afició ajuden a desenvolupar la indústria nàutica i a la creació d'ocupació".
 
Les entitats que lideren la protesta són l'Associació de Navegants de Recreació (ANAVRE), l'Associació de Navegants (ADN), la Confederació Espanyola de Pesca Recreativa Responsable (CEPRR) i la Federació d'Empreses Nàutiques de Balears (FENIB).

SBC

OPINA - TORNAR