El TSJB anul·la la concessió el 2004 del port esportiu a Marina de Formentera
 
L'Autoritat Portuària i l'empresa han recorregut la sentència davant el Tribunal Suprem - La fallada de la Sala Contenciosa Administrativa apunta que el concurs públic de 2004 s'haurà de repetir

18/05/2010
               
formentera.JPGLa Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJB) va anul·lar, el passat 29 d'abril, l'acord del Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària de Balears (APB) del 17 de desembre de 2004 pel que es va elegir com “oferta més avantatjosa” la presentada per l'empresa Marina de Formentera per gestionar un dels ports esportius de la Savina. La sentència és el resultat d'un recurs presentat per l'empresa Formentera Mar, que gestiona l'altre port esportiu del citat port.
 
El tribunal considera que es van produir irregularitats en el procés d'adjudicació del concurs públic i de la concessió administrativa per a “la gestió de llocs d'amarrament a la dàrsena interior de ponent del Port de la Savina”. Així mateix, anul·la sengles resolucions del president de l'APB presos al setembre de 2005 i a l'abril de 2006 pels que, respectivament, l'administració codemandada va atorgar l'autorització i concessió per a la gestió dels amarraments i va aprovar la modificació del projecte d'execució de les obres, presentat per l'empresa adjudicatària a l'octubre de 2005.
 
Després d'esmicolar cadascun dels punts del recurs interposat per l'empresa demandant, Formentera Mar, el TSJB dicta: “En conseqüència, no cap sinó declarar la nul·litat del ple dret de l'adjudicació per infraccions essencials del procediment, la qual cosa només pot conduir a la realització d'un nou concurs”. El principal argument de la sentència és que l'APB no va justificar degudament “la motivació dels seus criteris” a l'hora de puntuar l'oferta de Marina de Formentera com la millor de entre les sis que es van presentar al concurs, entre elles l'empresa que va presentar el recurs.
 
També fa especial referència al fet que l'Autoritat Portuària hagi tornat els expedients de les ofertes abans que transcorregués el termini d'impugnació. En els fonaments de fet s'abunda respecte d'això: “S'elimina tota possibilitat que licitadors, com l'ara el recurrent, puguin demostrar l'eventual arbitrarietat, perquè no hi ha ofertes a comparar”. El tribunal afegeix que l'Administració portuària va tornar “anticipadament” no sols la documentació que acompanya les proposicions, sinó també les proposicions mateixes que sempre han de quedar arxivades en l'expedient.
 
A la Sala Contenciosa Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Balears li “sorprèn” la insistència de l'APB a tornar la documentació de les ofertes perquè no quedés constància d'elles a la seva seu. En el cas de Formentera Mar, aquesta decisió es va traduir que davant la negativa de l'empresa a retirar l'expedient al febrer de 2005, l'organisme portuari el va remetre per correu el 23 de gener de 2006. A més a més, una altra de les empreses, Sonnesport, que també va presentar la seva proposta, ja havia demanat a l'APB que tornessin les ofertes, ja que ells també havien presentat un recurs.

SBC / Diario de Ibiza

OPINA -TORNAR