El sector nàutic veu una sortida a la crisi en els 'megaiots'

Empresaris sol·liciten rebaixes fiscals així com modificacions de les normatives en personal i fondeig


A Espanya es paga un 33% d'impostos sobre el preu final de l'embarcació 10 punts percentuals per sobre de la majoria dels països veïns competidors


1/10/2012

Sector náutico megayates
El sector nàutic ha sofert una forta reculada durant els anys de crisi econòmica. Des de 2006, el mercat ha disminuït un 40%. No obstant això, per reactivar-ho, diverses organitzacions han instat al Govern a prendre mesures com a rebaixes en la fiscalitat del sector i facilitar l'abanderament de megaiots.

La petició, que es va realitzar en el marc del Saló Nàutic de Barcelona, sorprèn si es té en compte que el 80% de les naus que es matriculen en l'actualitat a Espanya tenen una eslora de vuit metres i inferior. No obstant això, les grans embarcacions són les que més estan patint els efectes de la crisi. Mentre les vendes de naus petites van descendir el 9,14%, les més afectades van ser les de més de 16 metres, que cauen el 35,29% en relació amb el primer semestre de 2011, segons dades de l'Associació Nacional d'empreses Nàutica (ANEN).

Les associacions nàutiques demanen que es flexibilitzin els requisits per a l'abanderament de iots de més de 24 metres. Segons diuen, “és convenient que se'ls apliqui la normativa vigent i de major acceptació en l'àmbit internacional que avui dia és la britànica” per estimular el mercat. Els signants de la missiva també han demanat l'exempció de l'impost de matriculació de les embarcacions de lloguer i de les escoles. A més, exigeixen una reducció del nombre de títols per reduir els costos. Les peticions de rebaixes fiscals que arriben després de la pujada de l'IVA que va aprovar el Govern al Congrés pot ser un escull més per treure endavant les vendes d'embarcacions. Segons estimacions d’ANEN, a Espanya es paga un 33% d'impostos sobre el preu final de l'embarcació. Aquesta xifra suposa 10 punts percentuals per sobre de la majoria dels països veïns competidors.


SBC-ACPET

TORNAR