Els ports de l'Estat de Balears aporten el 4% del PIB balear
 
En el turisme nàutic, els ingressos van ser de 315,3 milions d'euros; un valor afegit brut de 142,4 milions i 2.294 ocupacions, així com una recaptació estatal de 35,4 milions

04/10/2010
 
Frances T. (Ports Balears)
Els cinc ports que l'Estat gestiona a Balears van generar una riquesa de 917,7 milions d'euros al 2007, gairebé un 4% del PIB total de les illes, xifra que es calcula que es manté malgrat la crisi, gràcies a la puixança de sectors emergents com la nàutica i els creuers. Així ho van subratllar el president de l'Autoritat Portuària de Balears, Francesc Triay, i el catedràtic d'Economia de la Confederació d'Associacions d'Empresaris de Balears, Josep Sintes, autor de l'estudi "L'impacte econòmic dels ports de l'Estat a Balears", presentat a Palma.
 
L'estudi indica que, a més de generar 917,7 milions d'euros al 2007, en aquesta època, els cinc ports de l'Estat a Balears empraven a 13.381 persones, la meitat en navilieres i en el sector de les drassanes i tallers de reparacions nàutiques. "Els ports pateixen la crisi", va reconèixer Triay, el qual ha admès que la situació global "lògicament ha d'haver afectat perquè les activitats de les navilieres han disminuït", un descens que, no obstant això, s'ha pogut veure compensat amb "la nàutica i la reparació i l'increment dels creuers".
 
El càlcul dóna, segons Triay, un resultat "positiu" si s'atén que "l'estirada econòmica" dels sectors emergents sigui millor que la disminució dels tràfics regulars que és, junt amb mercaderies, les dues àrees on s'ha deixat notar més la crisi en l'àmbit portuari. En aquest sentit, Josep Sintes va indicar que "l'aportació - dels ports de l'Estat malgrat la crisi- no canviarà gaire, encara que és possible que el valor afegit brut potser haurà baixat una mica".
 
D'acord amb les dades de l'estudi, el 2007, amb els 917,7 milions de valor afegit brut generat pels ports de l'Estat -només 547,4 milions procedents d'activitats directament relacionades amb ells- Balears es col·locaria darrere els "quatre o cinc grans ports d'Espanya", segons Triay. La distribució de les vendes al 2007 l'encapçalen les navilieres i consignatàries, amb una activitat que va generar 529,7 milions d'euros; seguit dels serveis de reparació, manteniment i drassanes, les vendes de la qual van ser de 214,4; les empreses dels ports esportius i nàutics, amb 59,1 i les empreses relacionades amb l'oci, la restauració i l'hoteleria, amb 55,4 milions.
 
Per sectors, les que més van aportar al 2007 van ser les navilieres i consignatàries amb uns ingressos de 921,7 milions d’euros; un valor afegit de 292,4 milions, una recaptació per part de l'Estat de 46 milions i donaven ocupació a 4.822 persones. Els segueixen les empreses de serveis de reparació, manteniment i drassanes amb uns ingressos de 415,9 milions d'euros, un valor afegit brut de 146 milions, una aportació a l'Estat en recaptació de 21,3 milions i amb unes xifres d'ocupació d'1.943 persones.
 
L'aportació del turisme de creuers fa tres anys va ser de 140,9 milions d'euros en ingressos; un valor afegit brut de 75,5 milions, la qual cosa va suposar una recaptació de l'Estat de 20,2 milions i 1.021 ocupacions, segons l'estudi. En el cas del turisme nàutic, els ingressos van ser de 315,3 milions d'euros; un valor afegit brut de 142,4 milions i 2.294 ocupacions, així com una recaptació estatal de 35,4 milions.

SBC /ABC

OPINA - TORNAR