Les conseqüències a Balears de les ofertes desorbitades i els cànons excesius

L'APB presenta un forat de 10 milions d'euros fruit de l'impagament del ‘lobby' de Díaz Ferrán que guanyava els concursos en oferir cànons i inversions irreals

A causa de la manipulació dels concursos i la posterior crisi econòmica, algunes empreses que exploten instal·lacions portuàries han hagut de renunciar al no poder pagar el cànon

Agost/2012

Baleares APB not
S'han acabat els favoritismes per a les concessions portuàries que van ser acaparades pel lobby de Gerardo Díaz Ferrán i Juan Antonio Riutort, que han provocat un forat de més de 10 milions d'euros a l'Autoritat Portuaria de Balears (APB). Després dels avantatges i miraments de què va gaudir aquest lobby durant els mandats de Joan Verger (PP) i Francesc Triay (PSIB), ara ha arribat a l'Autoritat Portuària l'oficial de l'Armada José María Urrutia, el qual ha decidit posar ordre i portar els impagaments a la via executiva.

Les empreses lligades al grup empresarial que presidia el també exdirigent de la patronal CEOE Gerardo Díaz Ferrán i l'empresari mallorquí Juan Antonio Riutort van aconseguir les concessions a base de presentar les ofertes més altes en el pagament del cànon anual i en els projectes d'inversió. Amb les seves ofertes, de vegades desorbitades, van anar deixant a la cuneta sistemàticament als altres aspirants però al no pagar tots els diners compromesos, el resultat ha estat ruïnós per als interessos públics.

Un denominador comú de les tres concessionàries més endeutades amb l'Autoritat Portuària és que les tres han estat objecte d'investigació judicial per presumpte manipulació i alteració dels concursos en el marc de l'Operació Mar Blau.

Un afer que impulsa la Fiscalia Anticorrupció i la Policia i que investiga el Jutjat d'Instrucció número 8 de Palma. L'ajornament del pagament del deute a l'empresa de Díaz Ferrán es va produir precisament en plena investigació judicial. Els deutes d'aquestes societats representen el 75% del total que acumulen un centenar de concessionaris. Urrutia afirma que s'està tractant d'arribar a un acord amb tots ells per ajornar els deutes però que al final tots hauran de pagar.

A causa de la crisi econòmica algunes empreses que exploten instal·lacions portuàries han hagut de renunciar al no poder pagar el cànon. Per citar un exemple, un d'ells és l'adjudicatari d'un restaurant en Ca Barbarà, que ni tan sols ha arribat a fer-se càrrec del negoci. Un altre cas està a Maó, on l'APB ha acceptat la renúncia del concessionari dels amarraments d'una de les seves riberes.


SBC- El Mundo

TORNAR