Acpet – Port News

Et necessitem per descobrir els deserts submarins que amenacen els nostres oceans!

 Breaking News

Et necessitem per descobrir els deserts submarins que amenacen els nostres oceans!

Et necessitem per descobrir els deserts submarins que amenacen els nostres oceans!
juny 19
17:18 2019

La costa mediterrània perd importants boscos d’algues i pateix l’arribada de peixos tropicals herbívors

Els investigadors han obert un Verkami per recpatar fons per l’estudi i conservació dels fons marinsverkami

Els deserts proliferen també a sota el mar, on els boscos submarins es veuen cada vegada més amenaçats pels elements. Per mirar d’advertir i revertir aquesta situació, un grup d’investigadors catalans han iniciat un ambiciós projecte de detecció i resolució del problema. I com que la ciència en aquest país està com està, animen la societat que els doni un cop de mà. Perquè els oceans són un paisatge meravellós. Però també aporten bona part del rebost  que consumeixen els éssers humans.

Jordi Boada, investigador postdoctoral de la Universitat de Barcelona, és qui coordina el treball en nom tant de la UB com del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, dependent del CSIC, i en col·laboració amb experts repartits per tot el planeta. Explica que l’objectiu és “entendre on són i com són els deserts submarins per poder evitar la seva formació i promoure la recuperació dels ecosistemes”. Els boscos submergits, com ho són els terrestres, són font d’oxigen. I com a tal, la seva existència és vital per garantir la supervivència de la fauna marina.

video verkami

Les causes de la creixent desolació submarina estan, per desgràcia però també per fortuna, ben identificades: “Escalfament global, sobrepesca, entrada d’espècies invasores i contaminació”. ¿Però de veritat això pot afectar l’home? “Sens dubte que sí, perquè moltes de les espècies que solem consumir necessiten aquests boscos per desenvolupar-se, ja sigui per alimentar-se o per refugiar-se”.

Fa un parell de setmanes, els investigadors catalans van anar a la vaga per la seva precària situació laboral. També la universitat va posar el crit al cel recentment davant de la seva delicada situació financera. “Estem al límit”, va arribar a assegurar la rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Margarita Arboix. Conscients que aquest treball no és la mera observació d’un fenomen imparable, els autors han decidit obrir un Verkami per recaptar fons. Tots aquells que col·laborin seran obsequiats en funció de la seva generositat. En joc, des de fotos fins a visites guiades a algun dels centres d’investigació implicats. Els diners recollits (esperen arribar a 10.000 euros) s’utilitzaran per comprar material que pugui utilitzar-se per a la detecció de deserts submarins. Aquests recursos es distribuiran per tots els continents, on els col·laboradors del projecte ajudaran a dibuixar el mapa oceànic de la desolació.

/ ACPET

Share

Related Articles

ACPET NEWS nº 165 – març 2024

Regístrate

April 2024
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930